Nowoczesność i praktyczność urządzeń gastronomicznych Smeg
- 2038 odwiedzin
Myśląc o firmie Smeg, tak naprawdę trzeba wspomnieć o trzech filarach ich działalności. To przede wszystkim jakość, to także styl oraz nowoczesność. Dzięki temu, że tak umiejętnie łączą je w kolejnych produktach, są dziś jednym z wiodących producentów sprzętów gospodarstwa domowego nie tylko we Włoszech, ale także w kuchniach w naszym kraju.
Miłe dobrego początki
Smeg powstało kilka lat po wojnie, a założył tę firmę Vittorio Bertazzoni. Siedziba znajdowała się na północy Włoch, a punktem zapalnym, elementem dającym przewagę nad konkurentami była technologia. Od początku istnienia Włosi pragnęli robić kuchenki, czajniki i inne sprzęty gastronomiczne w oparciu o nowoczesne zdobycze techniki. To sprawiło, że szybko rozprzestrzenili się na całą Europę. W latach pięćdziesiątych firma zaczęła się rozwijać i wprowadzać na rynek już nie tylko płyty grzewcze czy piekarniki, ale także zlewozmywaki, okapy czy słynne kolorowe lodówki. To kolejny przykład na to, że obok nowoczesności pojawiał się także styl. Tak jest do dziś, choć firmą zarządza już trzecie pokolenie rodziny Bertazzoni.
Jakość produktów
O doskonałych produktach można mówić godzinami, ale warto podkreślić, że wiele z produktów wprowadzanych na rynek przez Smeg miało charakter unikatowy i wyjątkowy. To sprawiło, że konsumenci zaczęli dostrzegać jakość produktów. Dziś to synonim niezawodności czego najlepszym przykładem są kuchenki, które znajdują się w wielu restauracjach we Włoszech, ale i w Polsce. Smeg sprzedaje urządzenia gastronomiczne nie tylko do profesjonalnych kuchni, ale także dla klientów indywidualnych, sprawiając w ten sposób, że to co najlepsze może trafić pod każdy dach.
Nowoczesność
Idąc coraz to dalej, Smeg zaczął wypuszczać kolejne produkty, jak np. w latach pięćdziesiątych kuchenki gazowe z automatycznym zapłonem oraz timerem. Te nowości widać w produktach do dziś, bowiem w zgrabnej i pięknej formie, ujęto tu nowe zastosowania, np. w piekarnikach czy współczesnych kuchenkach gazowych, które oferowane są właścicielom gastronomii na całym świecie.
Równie ważny co osiągi, jest design. Włosi od początku chcieli tworzyć sprzęty gastronomiczne, które będą nie tylko funkcjonalne, ale i piękne. Doskonałym przykładem jest kolorowa lodówka SMEG, która zrobiła wielką furorę i zrewolucjonizowała rynek, który dziś tylko podąża tropem firmy Smeg. Tak naprawdę to w stylu łączy się ta nowoczesność i praktyczność urządzeń, które służą w gastronomii do dziś. Sprawdź, czy nie potrzebujesz, by w Twojej kuchni pojawiło się coś doskonale pracującego i pięknego.
Przeczytaj również:
Prawidłowe mycie naczyń w lokalach żywieniowych - jak powinno wyglądać?
Praktyczna i precyzyjna waga gastronomiczna - na co zwrócić uwagę przy wyborze?