Otwarcie lokalu gastronomicznego to z pewnością niełatwa sprawa. Jednakże przy odpowiedniej ilości wiedzy oraz chęci oczywiście jest to do zrobienia. Gdy planujemy otwarcie pizzerii, z pewnością zależy nam na tym, żeby ponieść możliwie jak najmniejsze koszty. Można to osiągnąć na dwa sposoby. Po pierwsze, kupując jak najtańsze wyposażenia, lub kupując taki sprzęt, który będzie tani w eksploatacji, a po drugie zagospodarować przestrzeń lokalową w taki sposób, aby była jak najbardziej funkcjonalna. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o funkcjonalnym wyposażeniu gastronomicznym oraz sprawić, że będzie to inwestycja na lata, przeczytaj - “Jak ekonomiczne wyposażyć pizzerię na lata?”.

Dlaczego taniej będzie kupić droższy piec?

Niewątpliwie jednym z najważniejszych (jeśli nie najważniejszym) elementem wyposażenia pizzerii jest piec do pizzy. Na rynku istnieje wiele różnych modeli piecy, o różnej wielkości. Dla nas najważniejsze z punktu widzenia ekonomicznej eksploatacji będzie źródło energii, z którego korzysta piec. Do wyboru mamy tańsze piece elektryczne, albo droższe gazowe. Różnica w cenach jest dość znacząca, lecz wyższa cena piecy gazowych przekłada się na 50% mniejsze koszty eksploatacyjne niż w przypadku tańszych modeli elektrycznych. Najtańsze modele piecy elektrycznych można zakupić za ponad 2000 złotych, natomiast piec gazowy będzie wydatkiem co najmniej 9000 złotych.

Iguana małe AGD

Co poza piecem pozwoli nam na oszczędność?

Na wyposażenie pizzerii składa się oczywiście dużo więcej sprzętu niż sam piec. Część tego sprzętu również można dobrać pod kątem obniżenia kosztów użytkowania, co bezpośrednio przyczyni się do obniżenia kosztów funkcjonowania lokalu - co jest nadrzędnym celem. Urządzeniem, które z całą pewnością musi znaleźć się w pizzerii jest mikser spiralny. Przy wyborze konkretnego modelu należy wziąć pod uwagę przede wszystkim jego pojemność i zużycie energii elektrycznej. Tutaj oczywiście wiadomo, iż większy mikser tym będzie potrzebował więcej energii, ale może okazać się, że większy mikser w krótszym czasie wykona tę samą ilość ciasta, którą modele mniejsze wykonywałyby dłużej. Pojemności mikserów są różne; od 10 litrów do ponad 30.

Następnym sprzętem, który wpłynie na oszczędność jest stół chłodniczy do pizzy. Tutaj sytuacja jest zbliżona do tego, z czym mamy do czynienia przy mikserach spiralnych. W zależności od modelu i wielkości cena będzie się różnić. Jednak z naszej perspektywy najważniejsze będzie zużycie energii elektrycznej. Skoro zależy nam na niskich kosztach eksploatacji to lepiej będzie zainwestować nawet w droższy model, który jest bardziej energooszczędny ponieważ w dalszej perspektywie przyczyni się to do zmniejszenia kosztów utrzymania lokalu.

Koszt jednorazowy, a oszczędności w przyszłości.

Nie ulega wątpliwości, że chcąc wyposażyć lokal w sprzęt gwarantujący oszczędności w dłuższej perspektywie czasu musimy liczyć się z dość dużym wydatkiem na samym początku działalności. Już sam koszt pieca gazowego, który jest ponad dwa razy droższy od elektrycznego (jeśli porównujemy najtańsze modele) jest znaczący. Pizzerie można w całości wyposażyć za 10 tysięcy złotych, jest to możliwe, jeśli inwestuje się w najtańszy sprzęt. A tutaj mamy sam piec, który kosztować będzie co najmniej 9 tysięcy. Ale należy pamiętać, że już sam piec gazowy gwarantuje nam 50% tańszą eksploatację niż tańszy wariant elektryczny. W ten oto sposób inwestycja w sam piec będzie mogła się zwrócić w relatywnie krótkim czasie, w zależności od intensywności jego użytkowania. To samo tyczy się wszystkich innych sprzętów, które z racji swej energooszczędności są droższe od swoich zwykłych nie energooszczędnych odpowiedników. W dłuższej perspektywie czasu taka jednorazowa inwestycja okaże się zbawienna dla budżetu całego przedsiębiorstwa.

Myśląc w kategoriach obniżenia kosztów funkcjonowania lokalu z całą pewnością warto jest jednorazowo zainwestować relatywnie wysoką kwotę, żeby z biegiem czasu zbierać jej efekty w postaci choćby niższych niż u konkurentów rachunków za prąd czy inne media.

Przeczytaj również:

Jakie akcesoria barmańskie przydadzą się na weselu?

Wyposażenie cateringowe. Jaki asortyment wybrać?

Szafy chłodnicze do gastronomii

Udostępnij ten wpis