Garnek kuchenny to niewątpliwie podstawowe narzędzie podczas przyrządzaniu posiłków. Obecny rynek asortymentu gastronomicznego jest wprost zalany różnorodnymi modelami. Wersja emaliowana, stalowa czy szklana? - wybór jest duży. Ale który garnek wybrać, by był nie tylko funkcjonalny, ale także służył nam przez długie lata? Istnieje tyle modeli różniących się od siebie rozmiarem, wyglądem oraz materiałem wykonania, że wybór takiego, który będzie idealnie pasował do reszty naszego asortymentu stanowi nie lada wyzwanie. Warto także pamiętać o estetyce produktu - odpowiednia barwa sprawi, że garnek dobrze wkomponuje się w resztę naczyń. Przed zakupem zachęcamy do zapoznania się z zaletami oraz wadami wszystkich rodzajów garnków kuchennych do gotowania.

Tradycyjne garnki

Idealny garnek to taki, który świetnie spełnia swoje funkcje. Wytrzymałe tradycyjne modele w różnych rozmiarach świetnie sprawdzają podczas codziennego przygotowywania posiłków. Tradycyjne garnki posiadają zazwyczaj dwa boczne uchwyty, ułatwiające przenoszenie. Garnki te charakteryzują się różnorodnością wzorów oraz kolorów. Materiały, z których zostały wykonane cechują się zazwyczaj dużą wytrzymałością. Tradycyjne modele dostępne są do kupienia pojedynczo lub jako całe zestawy kuchenne.

Iguana małe AGD

Rondle do gotowania

Rondle to praktyczne naczynia kuchenne przeznaczone do gotowania makaronu, zupy, ziemniaków czy warzyw. Są one z reguły mniejsze w porównaniu z garnkami i posiadają wyłącznie jeden uchwyt. Ten rodzaj naczynia spełni swoją rolę również podczas podgrzewania mleka, roztapiania masła czy przygotowywania sosów i zasmażek. Ze względu na małe rozmiary, rondle zazwyczaj nie posiadają przykrywek, jednakże w razie potrzeby można je przykryć dowolną inną pokrywką.

Garnki do gotowania na parze

Naczynia do gotowania na parze zazwyczaj składają się z kilku poziomów. Jak sama nazwa wskazuje, służą do przygotowywania dań na parze. Można przyrządzać w nich produkty różnego rodzaju - przede wszystkim warzywa, ale i także mięso, ryby, czy owoce. Czynność rozpoczyna się od ułożenia danego surowca na specjalnym sitku, zawieszonym nad garnkiem, w taki sposób, aby nie miał on bezpośredniego kontaktu z wodą w stanie ciekłym. Gotująca się woda paruje i przenika przez poziom, na którym znajduje się sitko z przyrządzonym daniem. Dzięki takiemu rozwiązaniu potrawy nie tracą swoich cennych wartości odżywczych, zachowując jednocześnie wyrazisty kolor i smak. Specjalna konstrukcja garnków do gotowania na parze sprawia także, że można gotować kilka rodzajów produktów jednocześnie.

Szybkowary

Ten rodzaj naczynia to bardzo szczelny garnek. Gotowanie w nim odbywa się w nieszablonowy sposób - poprzez wzrost ciśnienia a następnie temperatury. Takie rozwiązanie sprawia, że produkty bardzo szybko są gotowe do podania. Szybkowar świetnie sprawdzi się podczas gotowania potraw, które wymagają sporego nakładu czasowego - np. zupy, gulasze czy gołąbki.

Jak widać, asortyment garnków kuchennych do gotowania jest dość spory. Nie ma uniwersalnego modelu, który nada się do wszystkiego. Biorąc to pod uwagę, warto wyposażyć swoją kuchnię w kilka rodzajów, dzięki którym przyrządzanie potraw dla rodziny lub znajomych będzie nie lada przyjemnością. Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą sklepu Iguana i wybrania produktów odpowiednich do swoich potrzeb.

Przeczytaj również:

Jak otworzyć własną kawiarnię? Dobra lokalizacja i profesjonalne wyposażenie to podstawa

Profesjonalna chemia do czyszczenia grilli - jaką wybrać?

Higiena w gastronomii - o czym należy pamiętać?

Udostępnij ten wpis