Toster czy profesjonalny opiekacz do chleba? Które urządzenie wybrać do gastronomii?
- 2787 odwiedzin
W wielu lokalach gastronomicznych oferuje się kanapki na ciepło, tosty i kanapki opiekane. Jeśli sami prowadzimy punkt gastronomiczny i planujemy wprowadzić ofertę śniadaniową to na pewno będziemy musieli podjąć decyzję, które urządzenie do obróbki termicznej wybrać. Czy powinien być to opiekacz do chleba czy może toster. Między tymi urządzeniami jest dość spora różnica... Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł - “Toster czy profesjonalny opiekacz do chleba? Które urządzenie wybrać do gastronomii?”.
Opiekacz do chleba
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaka jest różnica między opiekaczem a tosterem. Podstawowa różnica polega na sposobie przygotowania kanapek każdym z tych urządzeń. Opiekacz do chleba, jak sama nazwa wskazuje opieka pieczywo. Proces ten polega na tym, że do środka urządzenia wkładamy pieczywo wraz z nadzieniem, złożone w gotowe kanapki. W trakcie opiekania zarówno pieczywo jak i to co znajduje się w kanapkach zostaje poddane obróbce termicznej. W odróżnieniu od opiekacza toster działa inaczej. W tosterze podgrzane są same kromki chleba, na które dopiero po podgrzaniu w tosterza nakłada się dodatki. Część modeli tosterów posiada też uchwyty, na których można podgrzewać bułki. Na rynku dostępne jest wiele różnych modeli opiekaczy i tosterów, które posiadają najróżniejsze funkcje dodatkowe, ale podstawowa zasada działania jest taka sama.
Profesjonalny opiekacz do kanapek
Kupując profesjonalny opiekacz do kanapek musimy zwrócić uwagę na kilka jego parametrów. Do najważniejszych należą: moc, im większa moc urządzenia tym szybciej będzie przygotowywać kanapki. Na rynku dostępne są modele dysponujące mocą od 600 do 1300 W. Często też zdarza się, że opiekacze posiadają regulator mocy, który może okazać się bardzo przydatny, jeśli przygotowujemy w nim kanapki z pieczywa różnego typu i z różnymi dodatkami. Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to typ powłok grzewczej. Od jakości powłoki płyty grzewczej zależy jakość przygotowanych potraw, komfort korzystania z urządzenia oraz łatwość utrzymania w czystości samej płyty. Najczęściej spotykanym typem powłoki jest powłoka teflonowa. Poza tym ważna jest też obudowa opiekacza, która jest największą bolączką tego rodzaju urządzeń, szczególnie tych z najniższej półki cenowej. Jeśli tylko budżet nam na to pozwala należy wybrać urządzenie z obudową z metalu, który jest materiałem wytrzymałym i odpornym na wysokie temperatury. Istotną kwestią jest też przestrzeń na kanapki jaką oferuje dany opiekacz.
Nowoczesny toster
Podobnie jak w przypadku zakupu opiekacza do kanapek, kupując nowoczesny toster należy zwrócić uwagę na kilka parametrów urządzenia. Przede wszystkim tak samo jak w przypadku opiekacza istotna jest moc, zasada jest ta sama. Im większa moc tym szybciej przygotowuje się potrawa. Przedział mocy tosterów dostępnych na rynku jest bardzo podobny jak w opiekaczach. Wynosi on od 600 do 1500W. Ważna też jest obudowa, materiał, z którego jest wykonana. Znów sytuacja jest analogiczna jak w przypadku opiekaczy do chleba. W przypadku tostera istotna jest też ilość szczelin na chleb, od tego zależy ile kromek chleba będzie można równocześnie podgrzewać. Dość ważna jest też szerokość szczelin na chleb, gdyż to właśnie ona determinuje wielkość kromek, które mogą być podgrzewane w tosterze.
W zależności od tego w jaki sposób chcemy przygotować kanapki na ciepło, czy zależy nam, żeby dodatki były podgrzewane razem z pieczywem, czy też nie, należy zdecydować się na toster bądź opiekacz. Pomimo pozornego podobieństwa są to dwa rodzaje urządzeń. Każde ma swoje specyficzne cechy, które trzeba uwzględnić przed zakupem.
Przeczytaj również:
Doradzamy jak wybrać profesjonalny piec do pizzy
Nowoczesne lodówki typu French Door. Jak wybrać odpowiedni model?