Poradnik gastronomiczny: Rodzaje i zastosowanie wózków transportowych i kelnerskich
- 3222 odwiedzin
W gastronomii, oprócz dobrej jakości serwowanych posiłków, podstawą jest również obsługa. Warto wyposażyć swoich pracowników w dobrej jakości przyrządy, by usprawnić przepływ obowiązków i ułatwić im pracę. Jednym z takich narzędzi jest wózek kelnerski.
Pośpiech, który trzeba maskować stoickim uśmiechem – który kelner nie doświadczył tego na własnej skórze? Ze względu na specyfikę swojej pracy, osoba serwująca posiłki w restauracji musi zapewnić gościom najlepszą możliwą obsługę, będąc jednocześnie pośrednikiem między salą a kuchnią, co często skutkuje… prawdziwą walką z czasem. Serwowanie wydanych potraw, jak również zbieranie pustych talerzy z wielkiej sali może być znacznie łatwiejsze z wykorzystaniem wózków transportowych i kelnerskich, które umożliwiają pracownikom ograniczenie liczby ,,kursów” pomiędzy kuchnią a stolikiem.
Rodzaje wózków transportowych i kelnerskich
W zależności od potrzeb lokalu, możesz wybrać różne rodzaje wózków. Oprócz standardowych, wyposażonych w dwie lub trzy półki, możesz nabyć również:
- wózek do serwowania potraw z płytą indukcyjną;
- wózek z szafką;
- wózek na naczynia
To ogromna oszczędność czasu i ułatwienie dla pracownika, który, odciążony z części obowiązków, będzie pracował bardziej efektywnie. Wózki to również dobry sposób na zbieranie naczyń w barach szybkiej obsługi. Goście, po ukończeniu jedzenia, mogą odłożyć talerze i sztućce na wózek, który następnie, po wypełnieniu się, zostaje przetransportowany do zmywania. Oszczędność czasowa i poprawa efektywności pracy – gwarantowana.
Dlaczego warto wyposażyć swój lokal gastronomiczny w wózki transportowe i kelnerskie?
Wózek kelnerski sprawdzi się również przy okazji dużych imprez okolicznościowych, które wymagają rozdysponowania na sali dużych porcji potraw, półmisków, napoi i ciągłego zbierania brudnych naczyń ze stołu. Ułatwia on również serwowanie problematycznych potraw, takich jak tort weselny, który musi wcześniej zostać przygotowany w każdym szczególe, a jego ręczny transport wiąże się z ryzykiem zniszczenia misternej struktury. Specjalne wózki pozwalają również na podgrzewanie potraw. To ogromne udogodnienie w czasie imprez zorganizowanych, pozwalające na odciążenie kuchni z części obowiązków i utrzymywanie potraw w świeżości.
Wózki transportowe przydadzą się również w instytucjach publicznych, serwujących posiłki, takich jak szkoły ze świetlicami czy przedszkola. Dla stołówki to znaczące udogodnienie, usprawniające pracę kuchni. Stosuje się je również w szpitalach, gdzie umożliwiają szybkie dotarcie z posiłkiem do pacjenta.
Przeczytaj również:
Jakie funkcje powinien mieć dobry toster?
Promocje w sklepie Iguana! Sprawdź, co możesz kupić w wyjątkowej cenie!