Każdy zdaje sobie sprawę, że zmywarka to niezbędne narzędzie każdej kuchni, a przez niektórych nazywane jest największym wynalazkiem w historii ludzkości. Nie da się ukryć, że bez zmywarek i gastronomii byłoby niezwykle trudno, bowiem dziś przepisy sanepidu wymagają restrykcyjnego przestrzegania zasad higieny. Dlatego, ale nie tylko dlatego, powinieneś wiedzieć więcej o nowych maszynach.

Zmywarka w gastronomii – dlaczego jest tak ważna?

Przepisy sanepidu i innych inspektoratów sanitarnych są jasne – wszelkie talerze i sztućce, naczynia używane podczas gotowania w restauracjach i innych tego typu lokalach muszą być sterylizowane i wyparzone przynajmniej w 90 stopniach. To z kolei oznacza, że musisz dysponować specjalistycznym sprzętem, by móc prowadzić bar czy restaurację. W lokalach gastronomicznych zmywarka bądź wyparzarka jest więc czymś niezbędnym. Dlatego warto pomyśleć o nowoczesnym sprzęcie, który da Ci więcej.

Iguana małe AGD

Czym charakteryzuje się zmywarka do gastronomii?

Przede wszystkim musisz szukać nowoczesnej zmywarki o szerokich parametrach. Musisz móc zmieścić tam wiele naczyń oraz więcej przedmiotów. To musi być maszyna przygotowana do pracy na wysokich obrotach i z wieloma naczyniami. Sprawdzaj zawsze jej pojemność i zastanów się, jak wiele naczyń musisz myć i na jakim etapie jest Twoja restauracja czy Twój bar. Nigdy nie kupuj za małego sprzętu, bowiem prędzej czy później to uniemożliwi dobrą pracę w kuchni. Druga kwestia niezwykle istotna dla gastronomicznych zmywarek SMEG to sposób działania. Muszą być z jednej strony ekonomiczne, by nie zużywać tak wiele wody, a z drugiej szybkie, by praca w kuchni szła bardzo szybko i bardzo skutecznie. Nie możesz pozwolić sobie na przestoje z tak prozaicznego powodu jak brak talerzy. Dlatego właśnie zadbaj o odpowiednio dużą i szybką maszynę.

Wydajne i wielofunkcyjne zmywarki

Pamiętaj także, by nie decydować się a zmywarkę jednofunkcyjną. Dobrze jest, jeśli łączy w sobie funkcję mycia i czyszczenia talerzy czy sztućców z ich wyparzaniem. Dlatego najlepsze nowoczesne zmywarki pozwolą Ci na szybkie mycie i wyparzanie talerzy i tac oraz misek i salaterek, dzięki czemu bardzo szybko staną się dużo lepiej dopasowane do Twoich możliwości.

Wybierając zmywarkę do małej czy dużej gastronomii musisz zadbać o jej wielkość, sposób działania oraz funkcjonalność. Dopasuj pojemność do swoich potrzeb, szukaj rozwiązań skutecznych, ale także energooszczędnych i najważniejsze – wybieraj to, co nowoczesne, starając się łączyć funkcję w jednym, dobrym urządzeniu.

Przeczytaj również:

Praktyczna i precyzyjna waga gastronomiczna - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przydatne akcesoria do ekspresów ciśnieniowych - sprawdź co może Ci się spodobać

Udostępnij ten wpis