Jednym z podstawowych narzędzi niezbędnych w kuchni jest nóż. Przy wyborze należy kierować się rodzajem materiału z jakiego został wykonany oraz jego funkcjonalnością. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów, dlatego ciężko się zdecydować. Zastanawiasz się na co zwrócić uwagę wybierając nóż kuchenny? Sprawdźmy jakie cechy powinien posiadać idealny model.

Jak wybrać odpowiedni nóż kuchenny?

Jak wybrać odpowiednie nóż kuchenny? To pytanie z pewnością stawia sobie niejeden profesjonalny kucharz. Najważniejsze cechy dobrego modelu to ostrość, ergonomiczność i trwałość. Odpowiednio ostry nóż powoduje, że osoba która go używa nie nie musi się wysilać, aby coś przekroić. Warto pamiętać, że niektóre mięsa wymagają bardzo precyzyjnych, cienkich cięć, dzięki którym można wydobyć niepowtarzalny smak. Ostre narzędzie będzie także pomocą przy krojeniu owoców czy warzyw do dekoracji. Jednak najistotniejsze jest to, że dobra ostrość noża wpływa na bezpieczeństwo jego użytkowania. Zdecydowanie częściej można skaleczyć się przez tępy nóż, dlatego że do krojenia nim należy użyć więcej siły i przez to narzędzie może zmienić kierunek i wylądować np. na naszym palcu.

Ponadto nóż kuchenny musi być ergonomiczny, czyli powinien dobrze leżeć w taki sposób, aby z łatwością można było nim operować. Jeśli jesteśmy w stanie bez problemu jednym nożem pokroić np. cebulę i dynie to znaczy, że narzędzie do krojenia jest prawidłowo wykonane. Długość ostrza powinna być adekwatna do długości rączki. Najlepiej, aby uchwyt był wykonany z tworzywa antypoślizgowego takiego jak drewno czy plastik. Można także wybrać rączkę wyprofilowaną, dzięki której precyzja cięcia będzie zdecydowanie większa.

Wybierając idealny nóż należy zwrócić uwagę na materiał z jakiego zostało wykonane ostrze. Do wyboru mamy stal nierdzewną lub węglową. Ogólnie stal jest bardzo odporna na rdzę oraz wszelkie uszkodzenia mechaniczne, dlatego noże z niej wykonane będą świetnie się sprawdzać przez wiele lat. Ich dodatkowym atutem jest to, że można je samodzielnie naostrzyć za pomocą najprostszej ostrzałki do noży. Nieco droższą inwestycją będą noże tytanowe, których wytrzymałość nie ma sobie równych. Wysoka jakość ich wykonania gwarantuje długą wytrzymałość. Można także zdecydować się na noże ceramiczne, które są także bardzo wytrzymałe, długo pozostają wyjątkowo ostre oraz są lżejsze od noży stalowych. Należy jednak wiedzieć, że mogą się zniszczyć kiedy upadną na ziemię.

Iguana małe AGD

Rodzaje noży kuchennych

Wybierając narzędzie do krojenia powinniśmy zastanowić się do czego będzie nam potrzebne. Rodzaje noży kuchennych są przede wszystkim dostosowane do danych grup produktów. Ze względu na ich dużą ilość skupimy się tylko na kilku. Najczęściej w kuchniach spotykamy noże do chleba i pieczywa, dla których typowe jest ząbkowane ostrze. Dzięki niemu możliwe jest krojenie chrupiącej skórki chleba bez zgniatania jego miękkiego wnętrza. Inny jest także nóż do warzyw, który zazwyczaj jest mały i krótki a przez to z łatwością można nim kroić i wydrążać różne warzywa. Z kolei nóż do obierania ma ostrze, którego wygląd przypomina dziób ptaka. Nadają się idealnie do obierania w taki sposób, aby nie marnować nadmiernej warstwy owoców i warzyw. Kolejny nóż rzeźnicki ma podłużne ostrze, którego kształt jest lekko trójkątny. Jego ostrość i precyzja idealnie nadają się do porcjowania i krojenia mięsa oraz wykrywania wokół kości. Dobrym wyborem będzie także nóż uniwersalny, który jest długi i posiada wąskie ostrze. Poprzez to jest bardzo poręczny i można go używać do krojenia wędlin, serów czy warzyw i owoców. Powinien się znaleźć w każdej kuchni.

Podsumowując - ile produktów spożywczych tyle różnych rodzajów noży. Najważniejsze jest aby wybierać modele ostre, trwałe i bezpieczne dla użytkowników. Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe kwestie zawarte w naszym artykule, z pewnością będzie to o wiele łatwiejsze.

Przeczytaj również:

Zestawienie producentów ekspresów do kawy z oferty sklepu Iguana. Te marki musisz poznać

Młynek do kawy i spieniacz do mleka, czyli pyszna kawa dzięki sprzętom SMEG

Najlepsze grille na lato! Jaki model wybrać?

Udostępnij ten wpis