Grille wodne i Lava grille — czym są i czy warto w nie zainwestować?
- 2656 odwiedzin
Dania z grilla cieszą się niezmienną popularnością nie tylko w sezonie grillowym. Klienci chętnie wybierają grillowane mięso, sery czy warzywa zarówno ze względu na ich wyjątkowo głęboki smak, jak i walory zdrowotne. Decydując się na zakup grilla do swojego lokalu, z pewnością spotkamy się z wersjami wodnymi i lawowymi; sprawdźmy, czy są warte uwagi.
Największe zalety korzystania z grilla wodnego
To jeden z rzadziej spotykanych grilli, co zaskakuje przy ilości zalet, którymi wyróżnia się na tle innych sprzętów. Grill wodny daje nam możliwość przygotowania produktów na parze, pieczenia żywności na ruszcie oraz duszenia warzyw czy mięsa, co z całą pewnością docenią klienci ukierunkowani na zdrowe odżywianie. Jest zdecydowanie najbardziej wielofunkcyjnym i nowoczesnym urządzeniem tego typu.
Żywność przygotowana przy jego pomocy będzie nie tylko zdrowsza, ale i mniej straci na masie, niż przy klasycznym grillu. Powodem takiego efektu jest hydratacja produktu. Warto także wspomnieć, że korzystanie z grilla w wersji wodnej całkowicie wyklucza możliwość wystąpienia pożaru tłuszczu, a więc jest dużo bezpieczniejsze.
Dlaczego warto przygotowywać potrawy na grillu lawowym?
Grill typu lava cechuje szereg zalet związanych z ekonomią przygotowywania żywności. Przede wszystkim grille lawowe wyjątkowo szybko się nagrzewają, przy czym nie wykorzystują gazu, a kamienie z lawy, wykazujące bardzo długą żywotność. Nie będziemy musieli często ich uzupełniać, co wpłynie pozytywnie nie tylko na budżet firmy, ale i wygodę pracy. Kamienie są przy okazji dużo bardziej ekologiczne od gazu i nie wykazują żadnego szkodliwego wpływu na przygotowywaną żywność.
Zaoszczędzimy także czas przeznaczony na czyszczenie grilla. Lava grille słyną z samooczyszczania; kamienie podgrzewane po zakończonej pracy przez dodatkowych kilka minut wypalą wszelkie zanieczyszczenia, przy czym i bez tego wchłaniają większość tłuszczu kapiącego z grillowanej żywności.
Grille lawowe i wodne przyszłością gastronomii
Oba rozwiązania wniosą do lokalu liczne udogodnienia. Jeśli nasza kuchnia opiera się na zdrowej żywności albo chcemy wprowadzić takie pozycje do menu, warto przemyśleć zakup grilla, którego praca opiera się na wodzie. Z pewnością przyniesie nam dodatkowych klientów; zdrowe odżywianie staje się wręcz modą, a konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich wyborów żywnościowych.
Jeżeli wybór ukierunkowany jest przede wszystkim na kwestie ekonomiczne, to grill pracujący na bazie kamieni lawowych będzie dobrym wyborem. Choć należy do najdroższych sprzętów tego typu, jednorazowy, większy wydatek zwróci się podczas użytkowania – jego eksploatacja będzie kosztowała znacznie mniej od innych urządzeń grillowych.
Przeczytaj również:
Nowoczesne chłodnictwo: Jak działa system No Frost?