Dlaczego warto wyposażyć lokal gastronomiczny w meble ze stali nierdzewnej?
- 2082 odwiedzin
Prowadzenie gastronomii to nie tylko dbanie o atmosferę w lokalu czy smak i oryginalność potraw, które się serwuje. To nie samo utrzymywanie kucharzy czy dbanie o najlepsze piece lub piękne naczynia. W reszcie to nie tylko dobrze wykształceni, opłacani i przygotowani do pracy kelnerzy. To także małe rzeczy, takie jak zadbanie o komfort pracy kucharza. Meble, na których przygotowuje potrawy przekładają się bowiem na ich smak.
Meble do gastronomii, czyli wybór-klucz
Nie każdy właściciel lokalu gastronomicznego zwraca uwagę na drobiazgi. Część zupełnie nie myśli o rzeczach, które z punktu widzenia kucharza czy gościa są naturalne. Kluczem do zrozumienia, w jaki sposób traktować lokal jest pomyślenie o każdym z osób będących w restauracji. Bo tak naprawdę zakup mebli do kuchni jest czymś, co dotyczy nie tylko kucharzy czy pomocy kuchennej, ale także gości. A może przede wszystkim ich? Wszak wpływa na smak potraw, ale i na czystość, i higienę w danym lokalu.
Dlaczego stal nierdzewna to najlepszy wybór?
Wiele osób nie związanych z gastronomią może zastanawiać się, dlaczego najpopularniejsze meble do kuchni w restauracji są stalowe, srebrne, nie designerskie. Odpowiedź jest złożona, ale najważniejsza jest czystość. Meble ze stali nierdzewnej są bowiem najprostsze w utrzymaniu, to znaczy z jednej strony nie brudzą się tak bardzo jak nasze kuchenne blaty, a z drugiej są one bardziej higieniczne. Nie mają porów, są odporne na wiele bakterii, mają powłokę nieprzywierającą. Właśnie ta ostatnia funkcja jest także plusem dla kucharzy. Przygotowywanie potraw na takich meblach jest im na rękę, bowiem jest łatwiej. Nie tylko łatwiej po sobie posprzątać, ale także dużo prościej do samego gotowania, układania, wyrabiania ciasta. Kuchnia w gastronomii musi być nastawiona na precyzję działania i maksymalizację czystości i łatwości w jej utrzymaniu. Zapewniają to między innymi meble ze stali nierdzewnej.
Wysoka trwałość mebli ze stali nierdzewnej
Trzecia kwestia to trwałość. Nie można zaprzeczyć, że z takimi meblami nie dzieje się absolutnie nic przez wiele lat. Nie ma problemu z rdzą, uszkodzeniami i sposobami konserwacji. Tutaj rysy nie przeszkadzają, a sama stal jest na tyle wytrzymała, że nie potrzeba specjalnych desek, by dobrze, skutecznie i szybko przygotować każde danie.
Te trzy czynniki są najważniejsza przy wyborze mebli do gastronomii, a w przypadku mebli ze stali nierdzewnej w każdej z kategorii są najlepsze. Przy wyposażaniu kuchni musi rządzić pragmatyka i prostota. Dobrze wyposażone miejsce to takie, które daje maksimum możliwości do wykazania się kucharzowi.
Przeczytaj również:
Zmywarka wolnostojąca czy do zabudowy? Sprawdź czym kierować się przy wyborze
Niezbędne akcesoria na udanego grilla
Czy kuchenki indukcyjne to dobre rozwiązanie dla małej i średniej gastronomii?