Naczynia ze stali nierdzewnej są coraz popularniejsze w domowych gospodarstwach i nie tylko. Sprzyja temu fakt, że są one trwałe, wyglądają estetycznie, a ponadto wygodne przy przygotowywaniu potraw. Aby jednak nasze naczynia ze stali nierdzewnej posłużyły nam jak najdłużej warto wiedzieć jak należy o nie dbać. Przecież nie chcemy, żeby stal nierdzewna straciła swój blask.

Czym czyścić naczynia ze stali nierdzewnej

Odpowiedź na pytanie czym czyścić naczynia ze stali nierdzewnej jest zaskakująco prosta. Do tej czynności potrzebować będziemy zwykłego płynu do mycia naczyń. Niezbędna będzie też soda oczyszczona, sok z cytryny lub kwasku cytrynowego. Aby wyczyścić stal nierdzewną będziemy musieli zaopatrzyć się w dobrej jakości gąbkę i miękkie ściereczki. W żadnym wypadku nie należy czyścić jej przy użyciu twardej szczotki. Włosie tego rodzaju z pewnością porysuje powierzchnię naczyń nierdzewnych.

Iguana małe AGD

Metody czyszczenia naczyń

Aby konserwacja naczyń nierdzewnych była łatwiejsza nie należy pozostawiać ich zabrudzonymi na długi czas, co zresztą tyczy się wszystkich naczyń. Jeśli resztki jedzenia przylgną do powierzchni naczyń, to mogą pojawić się trudności z ich usunięciem. Jeśli naczynia są już odpowiednio przygotowane można przejść do ich czyszczenia. Bezsprzecznie najpopularniejsze metody czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej to: soda spożywcza. Metoda ta jest jedną z najprostszych i jednocześnie najefektywniejszych. Przede wszystkim dlatego, że soda jest zazwyczaj pod ręką w każdej kuchni. Jak więc przebiega proces takiego czyszczenia? Na początku należy dokładnie wymyć naczynie. Następnie wytrzeć je do sucha i posypać jego powierzchnię sodą. W takim stanie naczynie powinno być pozostawione na kilka godzin. Po tym czasie wytrzeć je suchą ściereczką lub gąbką. Do sody można dodać odrobinę wody, żeby ta nabrała konsystencji pasty, ale nie jest to konieczne.

Obecnie na rynku dostępne są specjalne preparaty przeznaczone do czyszczenia naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej. Do usuwania plam zaleca się stosować środki o delikatnym składzie, które nie uszkodzą samego materiału, a jedynie usuną plamy i zabrudzenia. Sposób użycia wygląda następująco. Naczynie należy rozgrzać przy pomocy gorącej wody, a następnie nanieść środek czyszczący. Potem należy odczekać chwilę, usunąć zabrudzenia gąbką i opłukać naczynie. Kolejną wartą uwagi metodą jest wykorzystanie wysokiej temperatury.

Kolejną wartą wspomnienia metodą czyszczenia akcesoriów ze stali nierdzewnej jest wykorzystanie wysokiej temperatury. Aby przeprowadzić takie czyszczenie należy napełnić naczynie odpowiednią ilością wody, a następnie postawić naczynie na ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączyć palnik, dodać kilka łyżek soli i odstawić na kilka godzin. Soli nie wolno dodawać do zimnej wody ponieważ może to negatywnie wpłynąć na stan metalu. Po upływie kilku godzin wylewamy wodę i usuwamy plamy z pomocą miękkiej gąbki. Ważne, aby pamiętać, że zaschnięte plamy należy namoczyć, a nie zeskrobywać.

Te kilka sprawdzonych metod czyszczenia naczyń pomoże wielu osobom pozbyć się uporczywych zabrudzeń, jednocześnie gwarantując, że same naczynia w żaden sposób na tym nie ucierpią. Stal nierdzewna jest specyficznym materiałem, dlatego tak ważne jest zapewnienie jej odpowiedniej konserwacji.

Przeczytaj również:

Czeka Cię montaż pralki? Jak prawidłowo zamontować pralkę?

Czy wiesz, co oznaczają symbole na wyświetlaczu zmywarki?

Ile prądu zużywa kuchenka elektryczna?

Udostępnij ten wpis