Z myślą o łatwym sposobie zabezpieczania różnych rodzajów żywności powstały pakowarki próżniowe, które dzielą się na listwowe i komorowe. Przedłużają one trwałość i przydatność produktów do spożycia. Ich fenomen polega na odsysaniu powietrza ze środka opakowania foliowego a następnie na jego szczelnym zamknięciu za pomocą mocnego zgrzewu. Dzięki temu mamy pewność, że do pożywienia nie przedostaje się powietrze i wilgoć a wraz z nimi niechciane bakterie, grzyby i pleśń. Ich zalety z pewnością docenią szefowie kuchni. Jeśli zastanawiasz się nad ich zakupem koniecznie przeczytaj nasz artykuł - “Pakowarki próżniowe - czy to niezbędne urządzenie do gastronomii?”

Jaką pakowarkę próżniową wybrać?

Wiele osób zastanawia jaką pakowarkę próżniową wybrać. Z pewnością jest to inwestycja na wiele lat, dlatego też warto już na samym początku określić jakie nasze potrzeby ma spełniać. Warto przemyśleć ile chcemy dziennie opakowywać produktów oraz jakiego rodzaju i wielkości one będą. Jeśli urządzenie będzie wykorzystywane w firmach cateringowych, zakładach produkcyjnych i innych dużych gastronomiach, gdzie będzie często i intensywnie eksploatowane musi być najwyższej jakości. Przede wszystkim należy sprawdzić moc całego urządzenia, wydajność pompy, rodzaj materiału z jakiego została zrobiona oraz w jaki sposób można regulować parametry zgrzewania. Dobrze pamiętać także, że do każdego rodzaju pakowarek dostosowana jest odpowiednia grubość woreczków i folii.

Iguana małe AGD

Pakowarka próżniowa listwowa

Częstym wyborem małej gastronomii jest pakowarka próżniowa listwowa. Jest ona mobilna a przy tym łatwa w obsłudze. Długość listwy wynosi od 200 do 550 mm. Jej charakterystyczną cechą jest to, że worek z zapakowanym produktem znajduje się na zewnątrz urządzenia a na listwie zgrzewającej umieszcza się tylko koniec worka, który należy docisnąć pokrywą. Warunki techniczne tej pakowarki wymuszają stosowanie worków z tłoczona strukturą (worki moletowane). Można także wybrać folię moletowaną w rolce. Dzięki niej łatwo zapakować produkt nawet o najbardziej nietypowym kształcie.

Pakowarka próżniowa komorowa

Dobrym rozwiązaniem dla dużej gastronomii będzie pakowarka próżniowa komorowa. Jej największą zaleto jest to, że dany produkt wystarczy tylko włożyć do komory, która samoczynnie otworzy się, gdy ukończy proces zgrzewania. Urządzenie jest bardzo intuicyjne i przede wszystkim bezpieczne. Ponadto jej praca przebiega szybko, dlatego nie tracimy dużo czasu na pakowanie. Jest szczególnie przydatna w przypadku pakowania delikatnych i wyjątkowo kruchych produktów a to za sprawą możliwości regulowania poziomu podciśnienia. Z pewnością jej atutem jest to, że nie ma przeszkód w stosowaniu worków, które są wykonane z gładkich folii. Są one zdecydowanie tańsze od innych a dodatkowo są dostępne w rozmaitych rozmiarach. W zależności od naszych potrzeb mamy do wyboru komory o różnej wielkości czy długości. Dostępne są także modele, które mają inną ilość listew zgrzewających czy wyższe lub niższe parametry techniczne. Pakowarki komorowe, które mają być wykorzystywane w małych gastronomiach są zazwyczaj wyposażone w pompy próżniowe, których wydajność wynosi od 4 do 40m3/h. Z kolei jeśli potrzebujemy ich do większych lokali gastronomicznych to powinniśmy wybierać takie, których pompy przekraczają wartość 40m3/h. Profesjonalne urządzenia posiadają ponadto funkcję wypełniania gazem opakowania. Jest to szczególnie przydatne, jeśli chcemy zapakować dany produkt spożywczy, który wymaga przechowywania w odpowiednio dobranym środowisku.

Pakowarki próżniowe pozwalają zachować najwyższą jakość produktów spożywczych, które mogą być przez długi czas przechowywane w lodówce lub zamrażarce. Dzięki nim unikniemy niepotrzebnego wyrzucania jedzenia, z którym często nie wiemy co zrobić. Z pewnością więc są niezbędnym urządzeniem w gastronomii.

Przeczytaj również:

Piekarniki elektryczne SMEG - nowoczesne czy retro?

Niezwykły aromat i smak kawy w Twoim domu, czyli zalety ekspresów GAGGIA

Nowa marka w naszym sklepie! Poznaj popularne i niezawodne urządzenia WMF

Udostępnij ten wpis