Jak wyposażyć bar? Krótki poradnik
- 2515 odwiedzin
Często wydaje się, że otwarcie własnej działalności gospodarczej to tylko kilka formalności w urzędzie, wynajęcie lokalu i zatrudnienie kilku osób. W rzeczywistości sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Oprócz dogodnej lokalizacji i wykwalifikowanych pracowników należy odpowiedzieć sobie jeszcze na jedno istotne pytanie: Jak wyposażyć bar? Krótki poradnik, który tutaj stworzyliśmy z pewnością pomoże każdemu, kto ma zamiar otworzyć własny lokal.
Wyposażenie barowe
Wyposażenie barowe to bardzo ważny element, gdyż to właśnie ono będzie codziennie wykorzystywane przez klientów i pracowników. Dlatego też jeśli chcemy aby nasza działalność była opłacalna, a ludzie chętniej wracali do naszego lokalu, warto wyposażyć go w asortyment gastronomiczny jak najlepszej jakości. Przeczytaj już teraz nasz blog i dowiedz się jakie urządzenia i naczynia stanowią niezbędną część wyposażenia.
Naczynia barowe
Bar to miejsce, do którego ludzie przychodzą zarówno coś przekąsić, jak i napić się lampki wina czy filiżanki kawy. Aby klienci byli usatysfakcjonowani, oprócz dobrej jakości napojów, ważne są także naczynia barowe, w których zostaną one przygotowane i podane. W tej kwestii niezbędne są różnego rodzaju blendery, wyciskarki do owoców, a także kostkarki. Oprócz tego, w pomieszczeniach kuchni barowej powinny znajdować się podstawowe urządzenia grzewcze takie jak kuchenki i piece, a także maszyny chłodnicze i meble technologiczne. Przy takich urządzeniach niezbędna jest oczywiście instalacja wentylacyjna zakończona okapami wywiewnymi.
Istotnym elementem kuchni barowej jest oczywiście także zmywarka. Od tego ile urządzeń tego rodzaju będziemy potrzebować zależna jest ilość naczyń zużywana w ciągu jednego dnia od godziny otwarcia do godziny zamknięcia lokalu.
Ekspresy do kawy
Bar nie mógłby istnieć bez wyposażenia np. w szafy i ekspresy do kawy. Niezbędny asortyment naczyń, urządzeń elektrycznych oraz mebli to elementy, o który musi zadbać każdy kto ma zamiar otworzyć nowy lokal. Jeśli chodzi o przechowywanie żywności, z pewnością potrzebne będą szafy chłodnicze. Świetnym wyborem może okazać się także stół chłodniczy, który poza funkcją schładzania może stanowić także dodatkowe stanowisko do pracy. Napoje oczywiście również wymagają specjalnych warunków przechowywania. W tym przypadku idealnie mogą sprawdzić się witryny chłodnicze, które można ustawić w części dla gości, jak i na zapleczu - wyposażenie barowe powinno być przede wszystkim funkcjonalne.
Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, bar nie wymaga dużych urządzeń, jednak z pewnością nie powinno w nim zabraknąć takich urządzeń jak kuchnia gazowa lub elektryczna oraz piec konwekcyjno-parowy. Niezbędne będą także fachowe ekspresy i oczywiście przybory barmańskie. W zależności od potrzeb można również wyposażyć swój lokal w takie urządzenia jak frytkownice oraz piece do pizzy, a także podgrzewacze do parówek.
Podczas kompletowania wyposażenia do swojego nowo otwartego lokalu, warto kierować się nie tylko ceną, ale i jakością wybieranych produktów. Warto także wiedzieć, że współczesny asortyment barowy powinien charakteryzować się nie tylko funkcjonalnością, ale i estetyką. Takie połączenie z pewnością zagwarantuje sporą ilość klientów.
Jeśli więc chcesz aby Twój bar był funkcjonalny, nowoczesny i przynosił zyski dzięki szerokiemu gronu klientów, weź pod uwagę wszystkie wskazówki wymienione powyżej. Zagwarantuje to odniesienie sukcesu i radość z prowadzenia własnej działalności.
Przeczytaj również:
Ekspres automatyczny czy kolbowy? Porównujemy modele