×

Regały

Regały

Każda placówka gastronomiczna stosuje każdego dnia podczas produkcji jedzenia wiele półproduktów i składników. Optymalne funkcjonowanie restauracji czy pubu wymaga wydzielenia odpowiednio obszernej przestrzeni, w której będziemy przechowywać tego typu przedmioty. Konieczne jest również dostosowanie warunków w magazynie względem standardów bezpieczeństwa żywności.

Przechowywanie żywności i półproduktów w restauracji lub pubie - przestrzeń magazynowa w gastronomii

Magazyn gastronomiczny musi spełniać kilka podstawowych funkcjonalności, aby można go było optymalnie używać. Po pierwsze, przestrzeń musi być wystarczająca, aby umożliwić rozdzielenie produktów i półproduktów, które nie mogą znajdować się obok siebie - jak chociażby surowe mięso i warzywa czy owoce. Wymaga to odpowiedniego gospodarowania przestrzenią. Na szczęście funkcjonalne rozwiązania, których dostarcza nam współczesny rynek, pozwalają zrobić to w szybki i łatwy sposób. Magazynowe regały gastronomiczne ze stali nierdzewnej umożliwiają efektywne rozmieszczenie żywności w konfiguracji pionowej. Dzięki temu zasadniczo cała przestrzeń jest wykorzystywana - a nie tylko ta, która znajduje się przy podłodze.  Regały magazynowe gastronomiczne to idealne rozwiązane do każdej kuchni, zapewniające wygodę i funkcjonalność podczas codziennej pracy.

Standardy bezpieczeństwa żywności - regały gastronomiczne ze stali nierdzewnej w magazynie restauracji

Podstawowym kryterium bezpieczeństwa żywności w lokalach gastronomicznych jest temperatura wewnątrz magazynu. Każdy produkt i półprodukt, w zależności od swojej charakterystyki, wymaga przechowywania w warunkach mroźni, chłodniczych lub pokojowych. Niemniej jednak poziom ciepła w żadnej przestrzeni magazynowej nie powinien przekraczać 20 stopni Celsjusza - nawet w przypadku produktów suchych. W ich przypadku jednak dużo większe znaczenie ma poziom wilgotności, ponieważ jeśli będzie zbyt wysoki, może doprowadzić do zmiany struktury poszczególnych produktów. W wyniku tego zazwyczaj nie będą się one nadawały do spożycia i zaczną ulegać procesom degeneracyjnym.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej - jak je wykorzystać?

Regały gastronomiczne ze stali nierdzewnej są bardzo pomocnym narzędziem - zarówno w kwestii organizacji przestrzeni, jak i przestrzegania standardów bezpieczeństwa. Przykładowo - w warunkach mroźnych i chłodniczych konieczne jest zachowywanie odstępów pomiędzy konkretnymi produktami, aby temperatura była rozłożona równomiernie między nimi wszystkimi. Regały gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej to pewność wysokiej jakości, która posłuży w przedsiębiorstwie przez kilkanaście lat. Zapoznaj się z pełnym asortymentem, regały magazynowe to niezwykle przydatne sprzęty w gastronomii.

Zobacz inne kategorie w naszym sklepie:

Regały perforowane

Regały Pełne

Półki

Akcesoria

Szafki wiszące