GAGGIA

Ekspresy kolbowe to wyjątkowe i bardzo ciekawe urządzenia do zaparzania kawy. Zdarza się, że nazywane są ekspresami ręcznymi, z uwagi na fakt, że parzenie zależy od umiejętności, wyczucia i odpowiedniej techniki użytkownika ekspresu kolbowego. Bardzo często sięgają po nie restauratorzy czy właściciele kawiarni - a w rękach wykwalifikowanego baristy ekspres kolbowy może zdziałać prawdziwe cuda. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by urządzenie takie znalazło się także w domu czy mieszkaniu prywatnym.

Ekspresy kolbowe są w większości używane do przygotowania pysznego espresso. Jest to proces wymagający wiedzy w zakresie odpowiedniego dobrania ilości kawy oraz poziomie jej ubicia, a także użycia odpowiedniego ciśnienia i doboru czasu parzenia kawy. Umiejętności z czasem pojawią się u każdego wielbiciela czarnego napoju a dobrej jakości ekspres kolbowy zagwarantuje najwyższej jakości parametry, które sprawią, że Twoje espresso będzie zachwycające w smaku i aromacie.

Czym charakteryzuje się wydajny i nowoczesny ekspres kolbowy?

Pragniemy zaoferować Państwu wysokiej jakości ekspresy do kawy kolbowe GAGGIA. Urządzania te nadają się doskonale do zastosowań profesjonalnych. Dobre ekspresy kolbowe oferują bowiem moc na poziomie 8500 W a bojler ma często bardzo dużą pojemność (np. ok. 11 litrów). Ekspresy tego rodzaju posiadają przeważnie słuszną wagę, która dochodzić może do około 90-100 kg. Ekspresy kolbowe Gaggia posiadają 2 grupy i 2 niezależne bojlery (po jednym na każdą grupę).

Każda grupa wyposażona jest w osobny wyświetlacz dotykowy. Ekspresy kolbowe Gaggia oferują także oświetlenie LED, które ułatwia pracę w każdych warunkach. Posiadają też elektryczny podgrzewacz filiżanek. Jako produkty nowoczesne posiadają system oszczędzania energii - automatyczny wyłącznik i tryb uśpienia. Urządzenia te oferują także liczniki zużycia wody, ilości zaparzonych kaw czy stan zużycia filtrów.

Przyrządzanie kawy w ekspresach kolbowych Gaggia

Praca na ekspresach kolbowych Gaggia jest łatwa i intuicyjna. Ekspresy te posiadają możliwość elektronicznego ustawiania temperatury każdego z bojlerów (osobno dla każdej grupy). Dysze pary w tych ekspresach są ciepłe, ale nie parzące - co zwiększa komfort i bezpieczeństwo pracy z takim urządzeniem. Ekspresy te w niektórych swoich modelach (np. w modelu DFC) oferują możliwość regulacji przepływu wody dla różnych profili ekstrakcji kawy.