Stoły chłodnicze z blatem roboczym

Kluczem do sprawnego działania restauracji są nie tylko wykwalifikowani pracownicy, ale też odpowiednia organizacja pracy. Nie każdy o tym wie, ale w kuchni poszczególne osoby odpowiadają za co innego. Jeden pracownik robi makarony, inny sałatki, jeszcze inny wykańcza dania i przystraja talerze (tak zwany wydawkowy). Na kolejnych stanowiskach potrzebny jest też odpowiedni sprzęt. Dobrą organizację i wysoką wydajność profesjonalnej kuchni pozwolą zapewnić między innymi stoły chłodnicze z blatem roboczym. Zapraszamy do zapoznania się z asortymentem tych urządzeń.

Do czego służą stoły chłodnicze z blatem roboczym?

Jeśli chcemy, żeby klienci wracali do naszej restauracji, musimy zadbać o wysoką jakość serwowanych dań. A ta wynika przede wszystkim ze świeżości produktów. Warzywa, sery a w szczególności mięso, trzeba przechowywać w niskiej temperaturze.

Wielu klientów uwielbia celebrować czas spędzony w lokalu, ale woli to robić między serwisami. Pierwsze danie powinno pojawić się na stole tak szybko, jak to tylko możliwe. Na drugie goście też nie powinni czekać zbyt długo. I aby potrawy wędrowały na ich stoliki sprawnie i bez opóźnień, kuchnia musi być odpowiednio zorganizowana. Każdy kucharz musi mieć niezbędne produkty pod ręką, schłodzone i na dodatek precyzyjnie posegregowane. O spełnienie tych trzech wymogów pomagają zadbać stoły chłodnicze z blatem roboczym. W ich szafkach i szufladach umieszczamy sałaty, warzywa, sery, mięsa, owoce. Wszystko, co potrzebne. Na samym blacie możemy natomiast kroić, siekać i oczywiście przystrajać.

Jak wybrać stół chłodniczy z blatem roboczym?

Stoły chłodnicze z blatem roboczym często są tworzone z myślą o konkretnych stanowiskach. Inny powinniśmy kupić dla pizzera, inny do przygotowywania kanapek. Ekspedycja i stanowisko sałatkowego również mają swoje wymagania. Podczas wybierania tego typu sprzętu powinniśmy zwrócić uwagę na następujące parametry:

- rozmiar - to z jednej strony oczywiste, a z drugiej warto wspomnieć. Stół musi mieścić się w naszej kuchni i pozostawiać niezbędne miejsce do pracy.

- materiały - wysokiej jakości stoły chłodnicze są wykonane ze stali nierdzewnej. Ten materiał bardzo łatwo utrzymać w czystości. Posiada też dobre parametry izolacji termicznej i oczywiście jest wytrzymały.

- ilość oraz rozłożenie szuflad - bardzo ważne jest, abyśmy otwierając jedną z przegród, nie wpuszczali gorącego kuchennego powietrza do innych. Ilość szafek i szuflad będzie też uzależniona od ilości i różnorodności potraw, które musi przygotować osoba obsługująca dane stanowisko.